• Home
  • Blog
  • Videoredigering for begyndere: Den ultimative guide

Videoredigering for begyndere: Den ultimative guide

Gæsteblogindlæg af Oscar Martin – InVideo

Videoredigering er den proces, hvor du omdanner råt videomateriale til noget mere raffineret. Det minder om at omdanne en stenblok til en skulptur: Ved at fjerne de unødvendige dele af den ender du med noget meget mere interessant og tiltalende.

Videoredigering er mere end bare at klippe og ændre videoer. Du kan også tilføje overgange og visuelle effekter, indsætte musik, lydeffekter, undertekster, forbedre farver og belysning osv.

Se på de mest populære YouTubere. Den professionelle kvalitet af deres videoer gør det muligt for dem at skille sig ud fra mængden. Netop fordi de har lagt meget tid og kræfter i videoredigering.

Så uanset om du opretter personlige videoer, social media videoer, YouTube-videoer, virksomhedspræsentationer, musikvideoer, tv-programmer eller film, er videoredigering den lille ting, der gør forskellen.  

Videoredigering er ikke svært

Videoredigering er heldigvis en ret let tilgængelig teknik i dag.

Der er mange forskellige metoder til at redigere videoer.

De fleste kameraer og smartphones har i dag en indbygget video editor. Det giver dig mulighed for at redigere din video straks.

Desuden kan du redigere dine videoer med forskellige programmer på sociale medier som Instagram og TikTok.

Du kan dog ikke lave særlig raffineret redigering på den måde. Så hvis dine videoer skal se bedre ud end gennemsnittet, skal du have fat i et program til videoredigering.

Heldigvis er der masser af gode gratis programmer. De gratis programmer har ofte nogle begrænsninger, men de gør det nemt komme i gang med videoredigering.

Hvis du er begynder – eller bare har travlt – kan du få stor glæde af skabeloner fra InVideo. Så kan du let tilføje titler,  billedtekster, animationer og visuelle effekter til din video. Det giver den et mere professionelt udtryk.  

Så er det let at løfte kvaliteten af din video fra amatør til prof.

Almindelige videoredigerings-terminologier

Du møder mange buzzwords på din vej til videoredigering!

Derfor får du en kort ordliste her – så er du godt i gang.

1. Timeline

De fleste videoredigeringsprogrammer viser en tidslinje, hvor hele dit videoklip vises fra start til slut.

På tidslinjen kan du rulle frem og tilbage, så du kan klippe, ændre og bytte om på klip, tilføje musik og effekter.

2. Video Compositing

Compositing er den proces, hvor du sætter flere visuelle komponenter sammen til et billede. Du har helt sikkert set videoer, hvor værten optræder foran en baggrund med visuelle effekter, som tydeligvis ikke er del af studiet. I virkeligheden har værten indspillet videoen foran en green screen. Først til sidst er de visuelle effekter tilføjet.

3. Video Compression eller videokomprimering

Videofiler kan være meget store, især hvis du filmer i HD, 4K eller 8K-opløsning. Komprimering er processen, hvor man mindsker mængden af data i et videoklip. Det sparer plads på harddisken. Komprimeringen gør det også nemmere at overføre videoen fra en enhed til en anden – eller til skyen.

4. Clip Resolution eller videoopløsning

Videoopløsningen angives i antallet af pixels, der vises på din skærm. Jo flere pixels, der er i dit billede, jo mere detaljeret bliver det, og jo højere opløsning får det. SD: 640 x 480 pixels; 720p HD: 1280 x 720 pixels; Full HD: 1920 x 1080 pixels; 4K: 3840 x 2160 pixels; og 8K: 7680 x 4320 pixels er nogle af de mest almindelige opløsninger til videoer.

5. Aspect Ratio eller billedformat

Måske har du lagt mærke til, at nogle film på tv har sorte bjælker øverst og nederst på skærmen? Det skyldes, at videoen eller filmens billedformat – bredden og højden på et billede – adskiller sig fra skærmens billedformat.

De fleste af os accepterer de sorte bjælker på gamle film, fordi vi ved, de er lavet til et andet format.

Men sådan er det ikke med dine videoer! Du skal bruge det rigtige format, når du lægger en video ud på sociale medier. Ellers gider folk ikke se den.

Videoredigering er tiden værd

Jeg håber, du blev lidt klogere på begreberne. Heldigvis er videoredigering nemmere, end det lyder!

Videoredigering er vigtig i en tid, hvor video i markedsføring ikke er til at komme udenom. Så brug lidt tid på at lære det. Det er virkelig din tid værd!

Vigtig viden