• Home
  • Blog
  • Ret tekst – men pas på tæerne!

Ret tekst – men pas på tæerne!

Prikken gør hele i’et i tekstredigering

Om hvorfor faner skal svinges med forsigtighed, hvorfor tekstredigering er godt, og korrektur er et must, og hvorfor knive egner sig bedre til franskbrød end til fødder.

Det er direkte fodskærende, og det er først og fremmest hjerteskærende. Men små detaljer gør meget store forskelle. Et i uden prik er ikke et i. Det er et vanskabt l – tænk lige over det.

Godt nok kan dine kunder faktisk godt læse et i uden prik. Men du forvirrer dem alligevel.
Hvis du skriver i’er uden prikker, leverer du arbejde, der ikke er færdigt. Det er ikke nogen god idé, for undersøgelser viser, at kunderne faktisk er nogle værre sprogpedanter.

Av, min fod

Når det kommer til fejlfrit sprog, er problemet, at ingen er fejlfri nok til at kaste den første sten. Ja – det er den smertelige sandhed. Og det gør ondt på en sprognørd som mig.

Men det gør helt sikkert mere ondt på den fyr, der ville slagte en sprogfejl, men kom til at skyde … jeg mener skære sig selv i foden med denne sprogøvelse på www.sproget.dk:

“Hvilken form er korrekt?

Sæt hak i mere end én boks hvis du mener at flere muligheder er korrekte.

Det er et omhyggeligt beskåret træ
Træerne skal beskæres omhyggeligt
Det er et omhyggelig beskåret træ
Tæerne skal beskæres omhyggelig.”

Mens du lige sidder og tygger på, hvilken svarmulighed der er korrekt, kan jeg give dig et hint: Den sidste mulighed er forkert – på alle mulige måder, faktisk.

På sproget.dk kan du også hente mange andre sprogøvelser. De fleste af dem er heldigvis bedre.

Husk Muphrys lov

Jeg indrømmer, at jeg morede mig groft over eksemplet. Men så gik sandheden op for mig: Den uheldige skribent var bare blevet ramt af Muphrys lov. Nej – det er ikke en slåfejl!

Muphrys lov dikterer, at hvis man kritiserer redigeringsarbejde eller korrekturlæsning, vil der optræde en fejl i det, man har skrevet. Lovgiveren er John Bangsund fra Society of Editors, Australien.

Så hvis man demonstrerer sin sproglige overlegenhed ved at belære andre om sprogfejl med en sprogøvelse, er det så godt som sikkert, at Muphrys hammer falder.

Sådan undgår du Muphrys vrede

Lad være med at tænke, at du altid kan rette bagefter. Nak fejlen, så snart du ser den – ellers kan det være, den får ram på dig først.

Kend sproget. Læs korrektur på din tekst – to, tre, fire gange efter behov.

Efterkontroller teksten efter korrektur. Lad øjnene løbe langs linjerne – det er mere effektivt, end du måske tror.

Gennemgå teksten med stavekontrol til sidst. Kontrollen fanger sandsynligvis noget, du ikke har set – om ikke andet et overflødigt mellemrum! 

Vurder hvert enkelt af de ord, stavekontrollen fanger: Staves det nu også sådan – eller er Word i sin gode ret til at slå om sig med røde streger?

Vælg én staveform til de ord, der kan staves på flere måder. Brug stavekontrollen til at lede efter den form, du har fravalgt, så du kan rette.

Tjek overskrifter og første og sidste afsnit en ekstra gang. Sommetider glemmer man at tjekke det allermest indlysende. Men præcis dér kan du være næsten sikker på, at læseren ikke overser fejlen.

Det er upproffzzz … at glemme korrekturlæsning

Husk korrekturen. Så bliver du en af de proffessionelle, der hæver standarten i din branche.

Eller professionelle, mener jeg selvfølgelig. Og det der med standarten – altså, en standart er faktisk en rytterfane. Selvom det kan være fint nok at kippe med flaget, når man er færdig med korrekturen, forvirrer al den viften med standarten måske bare dine kunder og får dig til at virke upprofffzz … eller hvad det nu hedder.

Du kan også få et tilbud på korrektur og tekstredigering

Jeg klarer gerne korrektur og tekstredigering, hvis du hellere vil klippe tånegle med en nedstryger end kæmpe mod kommafejl og kongruensbrølere. Du skulle jo nødig skære dig selv i foden – vel?

 

Vigtig viden

Kan du sætte komma? Tjek det med en gratis kommatest Har du lyst til at

Skal du læse korrektur på din egen tekst? Her får du korrekturlæserens bedste tips.Undervurder ikke