• Home
  • Blog
  • Startkomma – hvad er startkomma, og skal du sætte det?

Startkomma – hvad er startkomma, og skal du sætte det?

Startkomma-regler – hvordan er det nu?!

Startkomma er et komma, der sættes foran bisætninger. Et startkomma er valgfrit, hvis de sætter komma efter de nye kommaregler, som Dansk Sprognævn anbefaler.

Det valgfri startkomma er det eneste nye i de nye kommaregler. Alle de andre regler er som før. Det betyder selvfølgelig også, at du skal afslutte sætninger med komma, når de ikke afsluttes af et andet tegn.

Hvorfor er startkomma valgfrit?

Dansk Sprognævn ville oprindeligt helt afskaffe startkommaet, men det lykkedes ikke. Der var – og er – simpelthen for mange danskere, der ikke ville af med startkommaet.

Derfor er det i dag valgfrit.

Er det nemmere at sætte komma, når der ikke er startkomma?

Ja og nej! Jeg har selv lært at sætte komma efter de gamle regler i skolen. Derfor er det mest naturligt for mig. Men de nye kommaregler er nok nemmere for dig, der ikke har helt styr på grammatikken. Når du sætter komma efter de gamle regler, er der nemlig en del særtilfælde, hvor du nemt kan komme i tvivl. De fleste undgår du med nyt komma, så du slipper for at bekymre dig om idiotkommaer.

Hvor er det så, der ikke mere skal være startkomma?

Hvis du dropper startkommaet, skal du som hovedregel ikke sætte komma foran bisætninger.

Bisætninger kender du på, at de indledes med ord som hvis, at, som og der.

Bemærk, at du selvfølgelig er nødt til at kunne analysere sætninger, så du kan sikre dig, at der nu er en bisætning.

Hvordan genkender du bisætningen?

Det gør du ved at sætte kryds og bolle, som du lærte i skolen!

Men hvis du ikke er en haj til grammatik, er der heldigvis et par tommelfingerregler.

Du kan se efter ledsætningsindledere som hvis, at, der, som; hv-ord som hvad, hvorfor, hvordan, hvorledes, hvem, hvis, hvilke.

Bemærk, at sommetider er der et underforstået hvis eller hvorfor. Det gælder i sætninger som: “Er hun der, går vi hjem” = “Hvis hun er der, går vi hjem.”

Er du i tvivl? Tag ikke-prøven

Ikke-prøven kan hjælpe dig, når du er i tvivl om, hvad der er hovedsætning, og hvad der er bisætning.

Prøv at sætte et ikke ind i sætningen. Hvis ikke står efter udsagnsordet, er det en hovedsætning: “Jeg er (ikke) glad.” Hvis ikke står foran udsagnsordet, er det en bisætning: “Jeg er glad, fordi det (ikke) regner).

Undtagelser fra ikke-prøven

Desværre er der en undtagelse. Der kan nemlig være en udeladt bisætningsindleder, som fx i sætningen: “Regner det (ikke), tager vi af sted.”  Her står ikke jo efter udsagnsordet. Men lad dig ikke narre! Sætningen “Regner det ikke” er en bisætning, fordi der er en underforstået bisætningsindleder, nemlig “hvis”.

Hvis du omskriver sætningen til “Hvis det (ikke) regner, tager vi af sted.”

Læs flere artikler om kommaregler.

Related Posts

Få hjælp til tekst - med fokus på salg Ja, lige nu kigger jeg på dig, som har en stor boglig viden.Du har slugt enorme bunker bøger under din uddannelse.Du har afleveret rapporter, specialer eller afhandlinger. Så det er kun naturligt, at du skriver webtekster, brochurer og pressemeddelelser på dit job. Hvem skulle ellers? Du er jo den medarbejder, der har de bedste forudsætninger for det. Du har et forspring,

Styrk troværdigheden - spar på tillægsord Hvad er tillægsord? Tillægsord er de ord, som lægger sig til et andet ord og fortæller noget om det. Tillægsordet kan fortælle noget om navneord, pronominer eller egennavne. Men tillægsordet kan også fortælle noget om begivenheder. Et eksempel, hvor tillægsord lægger sig til navneord: I sætningen "Hun har en pæn bluse på" lægger ordet "pæn" sig til navneordet "bluse." Eksempel på tillægsord, der lægger

Hver evig eneste dag bliver min hjemmeside angrebet af hackerbotter. Sandsynligvis også din. Jeg er i hvert fald ikke alene.Både småbitte og gigantiske virksomheder er under beskydning.I den sidste weekend af februar 2024 er flere store virksomheder og kommuner blevet nedlagt af hackere, skriver TV2.dk Det er træls. Men vi kan ikke gøre andet end at beskytte vores hjemmeside, så godt vi nu kan. Derfor har jeg interviewet Michael Leitner

Video: Må jeg præsentere dig for 3 af de seotekstforfattere, du skal undgå? Du har brug for seo-tekstforfatningSå du vil hyre en seo-skribent, men! Hvem skal du dog vælge til opgaven? Der er nok at vælge imellem. Så du ringer febrilsk rundt ... Men efter samtalerne er du faktisk stadig meget i tvivl. Godt. Lad mig fortælle dig, hvem du ikke skal overlade din seo-tekstforfatning til.  Faresignal 1:Du: "Hvor lang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}