fbpx
Del

Hvordan skriver man en artikel? Hvad er en artikel?

hvad er en artikel hvordan skriver man en artikel

En artikel kan hjælpe dig med at blive set og sælge mere. Din artikel kan bringes i en avis, et tidsskrift eller måske på en blog. Her får du en nem skabelon og tekstforfatterens bedste svar på spørgsmålet: Hvordan skriver man en artikel? Og hvad er en artikel?

Allerførst – hvad er en artikel? Tænk på en fisk ...

En artikel er opbygget sådan:

  • Der er en overskrift med bid i, der frister til at læse mere.
  • Desuden er der manchet med spræl i.
    Manchetten er nogle få linjers tekst under overskriften, der fortæller alt det vigtigste – og samtidig frister til at læse mere.
  • Til sidst en krop med saft og kraft, nemlig brødteksten under manchetten.
    Du begynder med det vigtigste og borer dig længere ned i emnet linje for linje.
    Det er vigtigt, fordi redaktører som regel klipper teksten fra neden. Det betyder, at din artikel skal give mening, selv hvis redaktøren klipper en bid af. Glem ikke underoverskrifter – og de skal være lige så skarpe som overskriften.
  • Et haledask til sidst! Haledasket kan være en overraskende pointe eller opsummering af det vigtigste.

Vælg en målgruppe. Den, der skriver til alle, skriver til ingen

Gør ikke denne ærketypiske begynderfejl! Nej. Find ud af, hvor artiklen skal offentliggøres, så du kan vælge den perfekte vinkel og sprogtone. Det er vigtigt! Det gør det nemlig meget nemmere at vælge den helt rigtige vinkel.

Et eksempel: Du er hypnoterapeut, og du vil gerne skrive en artikel om de problemer, hypnoterapi kan løse. Der kan sagtens være stof til flere artikler i emnet.

Men du skal selvfølgelig både tilpasse vinkel og sprogtone efter læserne:

Når du skriver til andre hypnoterapeuter, fx i et fagblad, kan du gå ud fra, at læserne ved en del. De ved fx, hvordan hypnose virker. De ved også, hvordan og hvorfor hypnoterapeuten anvender hypnose.

Derfor kan du fx fortælle case stories om de udfordringer, du støder på som fagmand, og hvordan du klarer dem. Du kan selvfølgelig også tillade dig en lidt mere indforstået sprogtone, når du skriver til fagfolk. 

Når du skriver til mulige klienter, fx på din blog, kan du ikke forvente, de ved en hel masse.
Derfor kan du ikke tillade dig at være indforstået.

Til gengæld kan du sikkert regne med, de er meget nysgerrige efter at vide noget om hypnose. Nogle af dem vil sikkert også gerne vide, om hypnose kan hjælpe netop dem.

I sådan et blogindlæg kan du fortælle case stories - diskret, selvfølgelig. Du kan også fortælle, hvordan hypnose virker, og hvordan du går frem. Det er også en god idé, at artiklen har et FAQ-afsnit. Du kan bruge FAQ-afsnittet til at svare på de spørgsmål, folk googler og stiller dig.

Skriv ikke om alt muligt mellem himmel og jord

Stop dig selv! Det er synd for din artikel, at du propper alt for meget ind i den. Vælg hellere én skarp vinkel, og lug alle dine sidehistorier ud. Dem kan du skrive en anden gang. Har du svært ved at begrænse dig? Så skriv ned, hvad du ville sige, hvis du kun havde en eneste linje.

Puds overskrift og underoverskrifter op

Puds overskrift og indledning af. De første linjer er livsvigtige for din artikel.Hvis ikke overskriften fanger, læser redaktøren slet ikke videre!

Skru også lidt på underoverskrifterne. De skal være lige så gode som overskriften for at lokke læseren hele vejen ned gennem artiklen …

Rediger. Smukkeser. Ryd ud.

Stram sætningerne op, så de bliver nemmere at læse. Fjern alle overflødige fyldord. Hug lange sætninger op til korte.

Book en dygtig freelance tekstforfatter

Fik du svar på spørgsmålet Hvad er en artikel - hvordan skriver man en artikel? Du er velkommen til at kontakte mig og få 15 min. gratis rådgivning om din tekst. Jeg sender dig selvfølgelig også gerne et tilbud på dine tekstopgaver. 

>