• Home
  • Blog
  • Hvad er nyhedstrekanten? Få forklaring, og skyd genvej til pressen

Hvad er nyhedstrekanten? Få forklaring, og skyd genvej til pressen

Hvad er nyhedstrekanten?

Se her, hvordan du (let!) skriver bedre med nyhedstrekanten

Nyhedstrekanten er en skabelon til artikler, som journalister bruger. Du kan også bruge den til at skrive gode artikler og blogindlæg. Se her, hvad nyhedstrekanten er, og hvordan den gør dit skrivearbejde nemmere.

Kender du typen, der vender nyhedstrekanten forkert?

Altså med det mindst vigtige øverst? Jah! Selvfølgelig gør du det. Vi kender alle sammen typen.

Jeg har selv en kæreste, som altid fortæller det MINDST vigtige først! Han starter med Adam og Eva. Og fortsætter med alle deres børn og børnebørn og oldebørn ...  Så det tager en rum tid at komme frem til pointen.

Efter et godt stykke tid med stive ører har jeg stadig ikke fattet noget. Så afbryder jeg: "Men hvad er POINTEN?" Det typiske svar er et småfornærmet fjæs!

Det hele går bedre med nyhedstrekanten ...

Nyhedstrekanten er en skabelon til nyhedsartikler, som journalister lærer.

De skriver kort sagt det vigtigste og mest interessante først. Derefter uddyber de med flere detaljer og citater.

Hvis bare min kæreste dog ville lære nyhedstrekanten! Historien ville fange interessen straks. For det ville straks stå klart, hvorfor den var vigtig. Og interessen ville holde sig hele vejen til afslutningen ...

Skriv en artikel med nyhedstrekanten

Det er ikke svært. Det handler bare om at vide, hvilke informationer der skal med. Derefter skal du sortere dem efter vigtighed. Sådan:

Øverst i nyhedstrekanten

Du kan bruge hv-ordene til at finde ud af, hvad der er vigtigst.

Det betyder altså, at artiklens indledning skal svare på spørgsmålene hvad - hvor - hvem - hvorfor - hvordan - hvornår. Når de spørgsmål er besvaret, har læseren allerede fået alt det vigtigste at vide.

Uddybning

Derefter skriver du en uddybende tekst. Dette afsnit kan omfatte baggrundsviden, fx udtalelser fra eksperter.

Til sidst skriver du mere information for de særligt interesserede. Det kan være oplysninger om, hvor man kan få mere at vide om situationen.

Hvilke fordele giver nyhedstrekanten?

Nyhedstrekanten gør det meget nemmere at fange læserens opmærksomhed.

Men nyhedstrekanten er historisk set også et praktisk arbejdsredskab.

I dag bliver aviser layoutet ved hjælp af computere. Men før i tiden skulle aviserne layoutet manuelt. Artiklerne blev opsat på voksplader, som typograferne placerede på et lysbord, før de kunne skæres til, så de passede til avissidernes højde og bredde.

Det kunne sommetider være svært for journalisterne at skrive artikler, der passede helt perfekt.

Derfor var det meget nemmere for typografen, når journalisterne brugte nyhedstrekanten. For så kunne typografen nemlig uden problemer fjerne nogle linjer af teksten, uden at læseren savnede noget. Alle de vigtigste informationer havde de jo fået i begyndelsen af artiklen.

Derfor siger man, at en nyhedsartikel skal kunne skæres bagfra.

I dag er det ikke mere nødvendigt at kunne skære artiklen bagfra. Men det er stadig meget nemmere at redigere artiklen for en redaktør, når journalisten har brugt nyhedstrekanten.

Er der ulemper ved nyhedstrekanten?

Ja. Ulempen kan være, at det kan være svært at fastholde læserens interesse, når alt det vigtigste bliver præsenteret straks. Så er det nemlig fristende at stoppe læsningen, når man har travlt!

I dag er det vigtigere end nogensinde for medierne at fastholde læserens opmærksomhed, fordi artiklerne tit bliver læst på sociale medier. Så er det algoritmerne, der bestemmer, hvor mange læsere en artikel får. Hvis en artikel fx bliver delt på Facebook, får den flere visninger, jo oftere der bliver klikket på artiklen.

For at fange læsernes opmærksomhed er mange store medier begyndt at fokusere på overskrifter, der fanger opmærksomheden UDEN at afsløre alt.

BT skriver fx: "Danske svømmere: Vi er vrede og rasende". Det er en overskrift, som er fuld af følelser. Men den afslører ikke, hvad de er så gale over. Du må "betale" med et klik, hvis du vil vide mere, når du ser artiklen på Facebook. Og hvis du vil vide det hele, må du købe abonnement!

Skal der bruges teaseroverskrifter i onlinetekst?

Ja, det synes jeg. Men vis omtanke! Du kan også skrive overskrifter, der pirrer nysgerrigheden - uden at servere pointen på et sølvfad. Men jeg vil anbefale dig, at du kun bruger tricket i underoverskrifterne. Ellers kan det være svært at optimere blogindlægget til Google.

Jeg håber, du kunne bruge min forklaring af nyhedstrekanten - ellers spørg bare!

Skal jeg skrive din pressemeddelelse?

En pressemeddelelse kan være din genvej til synlighed og salg. Jeg har skrevet mange pressemeddelelser - selvfølgelig med baggrund i nyhedstrekanten. 

Se eksempler på pressemeddelelser, og bestil din egen. 

Nyhedstrekanten - eksempel


Artiklen her er en modeltekst, hvor jeg har brugt nyhedstrekanten som grundlag for en nyhedsartikel. "Færre konkurser end normalt trods corona-nedlukning


Trods nedlukninger har færre virksomheder end ellers drejet nøglen om i 2020. Men krisen er ikke slut endnu, advarer eksperter. 


Mange frygtede en massiv stigning i antallet af konkurser i kølvandet på coronanedlukningerne.


Men så galt gik det ikke.

Kompensationsordningerne har sikret mange virksomheders overlevelse, påpeger ekspert XX. Samtidig advarer han dog om, at Danmark måske står overfor flere virksomhedslukninger, nu hvor ordningerne udløber.


Virksomheder kæmper stadig med coronakrisen

"Nogle virksomheder er stadig underlagt restriktioner, fx loft over antallet af gæster, men kan ikke få kompensation. Det lægger selvfølgelig et loft over indtægten. Samtidig er fremtiden usikker, og ingen ved, om der venter nye nedlukninger," udtaler ekspert X.


Men restriktionerne er ikke det eneste problem, fortsætter X: "En del restauranter og caféer har problemer med at tiltrække arbejdskraft i øjeblikket. Mange af de unge ufaglærte, som normalt tager servicejob, arbejder i stedet som podere i år," forklarer X.


Frygt for nye nedlukninger

Mange virksomhedsejere er desuden tilbageholdende med investeringer for tiden, fordi de frygter nye nedlukninger.


"Det er stadig usikkert, hvad efteråret kan bringe, og hvor stor betydning deltavarianten får. En ting er nedlukninger, men usikkerheden i sig selv kan lægge en dæmper på lysten til at investere og ansætte," forklarer X.


Selvstændige kan søge oplysninger på virk.dk om nedlukninger og kompensationer."

Endnu en artikel skrevet med nyhedstrekanten:


"24-årig ålborgenser hårdt kvæstet i trafikulykke

Den unge mand kørte frontalt ind i et vejtræ i krydset mellem Rugbergvej og Vinkelvej. Der var ikke andre involverede i ulykken. 


Den unge mand blev alvorligt kvæstet ved ulykken. En cyklist fik tilkaldt hjælp hurtigt, og han blev bragt med helikopter til Universitetshospitalet. Hans tilstand er fortsat alvorlig, men stabil.


Ulykken skyldtes formentlig en kombination af for høj fart og glat føre, oplyser vagthavende hos Ålborg Politi.


Politiet advarer om, at vejene stadig er meget glatte efter weekendens kraftige snevejr."

FAQ

Hvad er nyhedstrekanten?
Nyhedstrekanten er en skabelon til nyhedsartikler, som professionelle journalister bruger. Princippet er, at artiklen indledes med det vigtigste. Derefter uddybes artiklen med flere oplysninger.
Hvad kan man bruge nyhedstrekanten til?
Nyhedstrekanten kan selvfølgelig bruges som skabelon for nyhedsartikler. Men den egner sig også til dig, som vil skrive salgstekster og blogindlæg til web. Det skyldes, at du serverer de vigtigste fakta først for læseren. Men hvis du er en dygtig onlineskribent, bør du nok lege lidt med underoverskrifterne! For hvis alle dine underoverskrifter afslører det hele, så risikerer du, at folk kun skimmer artiklen. Det sender et dårligt signal til Google.
Hvad skal der være i nyhedsartiklen?
Nyhedsartiklen skrives med nyhedstrekanten som skabelon. Det betyder altså, at de vigtigste oplysninger kommer først. Som tommelfingerregel skal indledningen svare på, hvad der er sket - hvor det er sket - og hvem nyheden handler om.
Artiklens næste afsnit indeholder så uddybende oplysninger. Artiklen kan slutte med henvisning til, hvor man kan læse mere, hvis det er relevant.

Vigtig viden