• Home
  • Blog
  • Hvad er lix? Prøv en lix-beregner og se, om din tekst er for svær

Hvad er lix? Prøv en lix-beregner og se, om din tekst er for svær

Hvad er lix?

Prøv en lix-beregner – og find lixtallet i din tekst

Tekstens lix-tal viser, hvor nemt eller svært det er at læse den.

LIX står for læsbarhedsindeks, og vurderingsmetoden er opfundet af den svenske pædagog C.H. Björnsson.

Sådan aflæser du LIX

Lix 55 eller derover: Meget vanskelig tekst, fx lovtekst eller akademisk faglitteratur

45-54: Vanskelig tekst, fx fagbøger, populærvidenskabelige værker

35-44: Middelsvær tekst, fx tidsskrifter og dagblade

25-34: Letlæselig for trænede læsere – fx ugeblade og skønlitteratur for voksne

0-24: Meget let tekst.

Hvor højt skal lix være i dine virksomhedstekster?

Ikke for højt! Desværre er lixtallet tit for højt i webtekster. Men husk, at folk er utålmodige, når de læser på nettet. Det er bedre at skrive enkelt og klart.

Selv hvis dine læsere er akademikere, skal du huske, at man ikke altid nyder at læse indviklede grammatiske snørkler, bare fordi man kan!

Sænk derfor hellere lixtallet lidt! Jeg har selv et mål om, at mine tekster skal have et lix-tal under 34. De skal altså være lige så nemme at forstå som et ugeblad.

Hvad er en lixtal-beregner?

Ved hjælp af et program – en lixtal-beregner – kan du med 2 klik se, hvor let eller svær din tekst er. Du skal bare kopiere en bid af teksten og sætte det ind i feltet – så får du et tal som resultat.

Kan man regne med, at lixtallet viser tekstens sværhedsgrad?

Ja – med visse forbehold!

  • For det første er beregning af lixtal typisk bare beregnet på en lille smagsprøve af teksten. Derfor skal teksten være nogenlunde ensartet rent sprogligt, for at lixtallet giver mening.
  • For det andet viser lixtallet selvfølgelig ikke, hvilke skrifttyper eller skriftstørrelser du har brugt - eller om du har husket afsnit og overskifter. Det gør en meget stor forskel for, hvor læselig teksten er. Til gengæld kan du selv se det med et halvt øje, så du kan gøre noget ved det!
  • Du skal også være opmærksom på, at lixtallet kan være misvisende, hvis du har mange punktopstillinger i teksten. Alligevel er lixtallet en rigtig god målestok for de mange, der skriver svært - uden at vide det! Prøv selv at beregne lixtallet her.

Brug for hjælp til tekst?

Kontakt en erfaren tekstforfatter og korrekturlæser.

Related Posts

Få hjælp til tekst - med fokus på salg Ja, lige nu kigger jeg på dig, som har en stor boglig viden.Du har slugt enorme bunker bøger under din uddannelse.Du har afleveret rapporter, specialer eller afhandlinger. Så det er kun naturligt, at du skriver webtekster, brochurer og pressemeddelelser på dit job. Hvem skulle ellers? Du er jo den medarbejder, der har de bedste forudsætninger for det. Du har et forspring,

Styrk troværdigheden - spar på tillægsord Hvad er tillægsord? Tillægsord er de ord, som lægger sig til et andet ord og fortæller noget om det. Tillægsordet kan fortælle noget om navneord, pronominer eller egennavne. Men tillægsordet kan også fortælle noget om begivenheder. Et eksempel, hvor tillægsord lægger sig til navneord: I sætningen "Hun har en pæn bluse på" lægger ordet "pæn" sig til navneordet "bluse." Eksempel på tillægsord, der lægger

Hver evig eneste dag bliver min hjemmeside angrebet af hackerbotter. Sandsynligvis også din. Jeg er i hvert fald ikke alene.Både småbitte og gigantiske virksomheder er under beskydning.I den sidste weekend af februar 2024 er flere store virksomheder og kommuner blevet nedlagt af hackere, skriver TV2.dk Det er træls. Men vi kan ikke gøre andet end at beskytte vores hjemmeside, så godt vi nu kan. Derfor har jeg interviewet Michael Leitner

Video: Må jeg præsentere dig for 3 af de seotekstforfattere, du skal undgå? Du har brug for seo-tekstforfatningSå du vil hyre en seo-skribent, men! Hvem skal du dog vælge til opgaven? Der er nok at vælge imellem. Så du ringer febrilsk rundt ... Men efter samtalerne er du faktisk stadig meget i tvivl. Godt. Lad mig fortælle dig, hvem du ikke skal overlade din seo-tekstforfatning til.  Faresignal 1:Du: "Hvor lang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}