• Home
 • Blog
 • Hvad er et sitemap? Sådan bliver du fundet på Google med et sitemap

Hvad er et sitemap? Sådan bliver du fundet på Google med et sitemap

Hvad er et sitemap? Et sitemap er en oversigt over alle webadresser på din hjemmeside – en slags kort over din hjemmeside. Læs her, hvordan du bruger det til at få styr på hjemmesiden. 

Ordet sitemap bruges faktisk i to betydninger:

Et sitemap kan være en arbejdsguide til den, der opretter hjemmesidens webadresser.

Et sitemap kan også være en fil, der uploades til Google Search Console for at vise Google, hvordan hjemmesiden er struktureret.

Lad os tage det første først!

Sitemap som arbejdsguide til dig som hjemmesideejer

Når du opretter din hjemmeside, vil det være en utrolig god idé at lave et sitemap. Altså en oversigt på et stykke papir over, hvordan din hjemmeside skal struktureres med menupunkter og underpunkter.

Det er nemlig vigtigt – både for mennesker og søgemaskiner – at hjemmesiden er overskuelig og nem at finde rundt på.

Derfor er det vigtigt, at du har overblik fra begyndelsen.

På din hjemmeside bør du have:

 • En overordnet menu med maksimalt 7 punkter
 • Underordnede menupunkter
 • Interne links mellem de sider, der hører naturligt sammen.
 • Plus selvfølgelig meget gerne blog og nyhedsbrev.

Ikke for mange punkter i menulinjen - og orden i underpunkterne!

Det er vigtigt, der ikke er alt for mange punkter i menulinjen. Det er også vigtigt, du placerer dem i den rigtige rækkefølge. De vigtigste sider skal stå yderst til højre!

Fra venstre mod højre vil menuen typisk se sådan ud:

 • Forside længst til venstre
 •  Et menupunkt for hver ydelse eller hvert produkt - eller for hver kategori af produkter, hvis du har mange. Det overordnede menupunkt kan fx være "sko", mens de forskellige skomærker hver har et underordnet menupunkt
 • Virksomhedens blog
 •  Landing page til nyhedsbrev
 • Profilside og kontaktside, som kan samles til en side eller stå hver for sig.

Det tekniske sitemap til Google 

Sitemaps bruges også i en anden betydning end som arbejdsguide. Nemlig som en XML-fil, der oploades til Google Search Console. Sådan et sitemap gør det lettere for Google at forstå, hvilke sider der er på din hjemmeside, og hvordan de hænger sammen.

Det er en god ting. For jo bedre Google forstår din hjemmeside - jo bedre chance har du for gode Googleplaceringer. Du kan læse mere om sitemaps på Google Support.

Skal du oprette et teknisk sitemap til Google?

Ja da! Selvom din hjemmeside forhåbentlig er godt struktureret med menu, underpunkter og interne links, skader det aldrig at hjælpe Google.

Men ifølge Google er sitemappet særlig vigtigt, hvis dit website er meget nyt; hvis der er mange webadresser; eller hvis der er mange billeder og videoer. Det samme gælder, hvis der er mange sider, der står alene uden links til og fra andre sider.

Opret dit sitemap på Google med en sitemap generator

Nogle seo-plugins har deres egen sitemap generator. Det gælder fx SEO by Yoast og Rank Math, som denne hjemmeside bruger. Når funktionen sitemap aktiveres i Rank Math, opretter programmet et sitemap på en webadresse, som du så kan indsende til Google Search Console.

Fik du svar på spørgsmålet Hvad er et sitemap?

Du er velkommen til at spørge - jeg er klar til at hjælpe dig. Læs også artiklen: Få din hjemmeside vist på Google, som du vil.  

Related Posts

Få hjælp til tekst - med fokus på salg Ja, lige nu kigger jeg på dig, som har en stor boglig viden.Du har slugt enorme bunker bøger under din uddannelse.Du har afleveret rapporter, specialer eller afhandlinger. Så det er kun naturligt, at du skriver webtekster, brochurer og pressemeddelelser på dit job. Hvem skulle ellers? Du er jo den medarbejder, der har de bedste forudsætninger for det. Du har et forspring,

Styrk troværdigheden - spar på tillægsord Hvad er tillægsord? Tillægsord er de ord, som lægger sig til et andet ord og fortæller noget om det. Tillægsordet kan fortælle noget om navneord, pronominer eller egennavne. Men tillægsordet kan også fortælle noget om begivenheder. Et eksempel, hvor tillægsord lægger sig til navneord: I sætningen "Hun har en pæn bluse på" lægger ordet "pæn" sig til navneordet "bluse." Eksempel på tillægsord, der lægger

Hver evig eneste dag bliver min hjemmeside angrebet af hackerbotter. Sandsynligvis også din. Jeg er i hvert fald ikke alene.Både småbitte og gigantiske virksomheder er under beskydning.I den sidste weekend af februar 2024 er flere store virksomheder og kommuner blevet nedlagt af hackere, skriver TV2.dk Det er træls. Men vi kan ikke gøre andet end at beskytte vores hjemmeside, så godt vi nu kan. Derfor har jeg interviewet Michael Leitner

Video: Må jeg præsentere dig for 3 af de seotekstforfattere, du skal undgå? Du har brug for seo-tekstforfatningSå du vil hyre en seo-skribent, men! Hvem skal du dog vælge til opgaven? Der er nok at vælge imellem. Så du ringer febrilsk rundt ... Men efter samtalerne er du faktisk stadig meget i tvivl. Godt. Lad mig fortælle dig, hvem du ikke skal overlade din seo-tekstforfatning til.  Faresignal 1:Du: "Hvor lang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}