fbpx

Hvad er et debatindlæg? Hvordan skriver man et debatindlæg?

Hvad er et debatindlæg? Skriv dit debatindlæg i 3 trin

Gæsteblogindlæg af Reneé Babette Lamberth

Hvad er et debatindlæg – og hvordan skriver man et debatindlæg? Det kan du læse her.

Et debatindlæg er en kort tekst, hvor du argumenterer for din holdning til et emne.

Debatindlægget er kortere end kronikken og essayet. Debatindlægget er desuden klart og konkluderende ligesom kronikken, hvor essayet derimod er mere funderende og søgende.

“I øvrigt mener jeg!”

Ekstrabladet er kendt for læserbrevene, som i dag også kan læses online på Nationen.dk.
Læserbrevene bringes tit under overskriften: “I øvrigt mener jeg”.
Derefter følger så læserens syn på alt fra udlændingepolitik, til hvem der burde have vundet Melodi Grandprix.
Debatindlægget kan handle om ethvert aktuelt problem, som er interessant nok for en stor gruppe af læserne på det medie, hvor det bliver bragt.

Hvæs pennen: 3 tips til tonen

Pennen er mægtigere end sværdet, siger man. Så hvæs din pen! Debatindlægget må gerne skrives i en sjov, provokerende eller skarp tone.

Sproget i et debatindlæg må gerne være rapt og provokerende.

Pas på ikke at være overdrevent formel. Nogle ynder en meget akademisk tone, men risikoen er, at læseren føler sig talt ned til.

Debatindlægget er udtryk for din holdning. Derfor må du gerne være personlig. Lad være med at gemme dig bag passivformer som fx “det anbefales” – skriv hellere: “Jeg anbefaler.”

Hvad skal der være i et debatindlæg?

Skabelonen for et debatindlæg ser sådan her ud:

  • Overskrift
  • Mellemrubrikker
  • Konklusion

Overskrift: Få din læser til at tabe kaffekoppen

Den skal være rap, kvik og provokerende. Din overskrift skal vække din læser til dåd!

Dit debatindlæg kæmper for læserens opmærksomhed. Der er simpelthen ikke nok opmærksomhed til alle artikler, nyheder og skandaler. Det er de færreste avislæsere, der læser hele avisen igennem. På nettet får du også kamp til stregen. Streaming, reklamer og nethandel kan alle sammen lokke din læser væk fra dit debatindlæg. Derfor må du tage din andel af opmærksomheden, før nogen anden tager den!

Hvis overskriften ikke tiltaler læserne, kunne de ikke drømme om at læse dit debatindlæg.

Derfor er det vigtigt, at overskriften sidder lige i skabet!  

Mellemrubrik: Giv din modstander kamp til stregen

I debatindlægget nøjes du ikke med at argumentere for din holdning til et bestemt emne. Du skal også argumentere for, at din modstander tager grueligt fejl.

Du kan fx bruge statistik og undersøgelser til at støtte dit synspunkt. Du skal selvfølgelig henvise til det sted, hvor du har fundet dine oplysninger. Jeg vil anbefale kun at bruge statistik og undersøgelser fra almindeligt anerkendte kilder, fx Danmarks Statistik. 

Konklusion

Når du slutter dit debatindlæg, skal du skrive en konklusion. Vær gerne krystalklar, når du opsummerer, hvorfor du har den holdning!

Redigering: Fjern fedt fra dit debatindlæg

Redigering er lige så vigtig som tekstforfatning. Fjern alt overflødigt! Alle sætninger skal være relevante for din konklusion.

Redigeringen er ofte også nødvendig af hensyn til længden. Du må som regel kun skrive et begrænset antal ord eller anslag, når du gerne vil have dit læserbrev i medierne. 

Få dit debatindlæg i medierne

Hvis du vil have dit debatindlæg i avisen, skal du være opmærksom på, at de forskellige aviser har regler for, hvor mange anslag du må have. Det mest almindelige er omkring 1200-2500 anslag inkl. mellemrum. Held og lykke.

Jeg håber, du fik svar på spørgsmålet “Hvad er et debatindlæg?” – og ellers er du velkommen til at spørge.

FAQ

Hvad er formålet med et debatindlæg?

Formålet med et debatindlæg er at diskutere et spørgsmål, som er vigtigt for både skribent og læsere – og derefter overbevise læserne om, at skribenten har ret. Debatindlægget kan derfor anvise læseren, hvad han skal mene om et aktuelt emne, fx aktiv dødshjælp. Men debatindlægget kan også være direkte handlingsanvisende. Det kan fx forklare læseren, hvorfor han skal vælge -eller fravælge – vaccination til sit barn.

Hvad er et godt debatindlæg?

Et godt debatindlæg handler om en problemstilling, som er højaktuel og interessant for den læsergruppe, du skriver til. Et godt debatindlæg er samtidig klart, velargumenteret, måske skarpt i tonen – dog uden at blive personligt.

Hvor langt må et debatindlæg være?

Der er ingen faste regler. Det afhænger selvfølgelig af, hvilke krav det medie stiller, hvor du vil have dit debatindlæg bragt. Men debatindlægget er typisk kort – meget kortere end kronik eller essay. Sørg derfor for at være så skarp og klar i mælet, som du kan!

Tags

Tekstforfatter


Andre ting, du gerne vil vide noget om ...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Bliv klog på tekst, der skaber synlighed og salg