Hvad er cookies? 🔍 Hold cookie-loven med nemme 4 trin.

Hvad er cookies – og hvordan holder du loven?

hvad er cookies?


Hvad er cookies? Og hvordan får du styr på dem?

Cookies er små harmløse datafiler, som lagres på gæsternes browser, når de surfer online, fx på din hjemmeside.

Der er flere typer cookies. Nogle cookies sikrer, at din hjemmeside virker ordentligt.

Andre cookies registrerer, hvem der besøger din hjemmeside, hvor længe de bliver, og hvordan de bruger den. Desuden er der cookies, som fx sættes af sociale medier, du samarbejder med.

Kort sagt: Nogle cookies er nødvendige for hjemmesiden. Andre cookies bruges til statistik - og andre cookies igen til markedsføring.

Cookies er ikke kun praktiske for dig, men også for gæsterne. Cookies kan nemlig betyde, at din hjemmeside er hurtigere hos den gæst, der én gang har besøgt den. Medmindre gæsten sletter cookies fra sin computer. 

Det siger loven om cookies

EU's persondatalov - GDPR - omfatter en lang række regler for håndtering af persondata. Den vigtigste regel er, at du skal oplyse om, at der lagres cookies ved besøg på hjemmesiden, og hvad du bruger dem til. Desuden skal du give folk frit valg til at vælge alle de cookies fra, som ikke er strengt nødvendige for din hjemmeside. 

Folk kan ikke fravælge nødvendige cookies

De cookies, som er nødvendige for hjemmesiden, kan folk selvfølgelig ikke fravælge.
De nødvendige cookies kan fx være cookies, der gemmer varer i indkøbskurven på din webshop. Det kan også være cookies, der regulerer, at folk fx kun ser en popup for nyhedsbrevet én gang – og ikke på alle sider på hjemmesiden. 

Du behøver ikke advare om, at din hjemmeside gemmer nødvendige cookies. MEN hvis du bruger plugins, skal du advare - og give frit valg til at fravælge ikke-nødvendige cookies. Plugins er nemlig ikke strengt nødvendige for at køre hjemmesiden.

Du skal give frit valg til at fravælge ikke-nødvendige cookies

De ikke-nødvendige cookies er fx cookies sat af Facebook, hvis du har en Facebook widget på hjemmesiden.
Det kan også være cookies sat af Google.
Google registrerer fx, at en gæst har besøgt hjemmesiden, hvor længe han var der, hvad han klikkede på og meget mere. Det gør Google for at vise brugertilpassede søgeresultater; men også for at vise reklamer, som netop den bruger vil have lyst til at klikke på.

Som hjemmesideejer kan du også bruge viden indhentet gennem cookies til at markedsføre dig. Du kan fx få opsat en pixel-kode fra Facebook, som viser, hvem der fx har besøgt et bestemt tilbud på hjemmesiden.

Så kan du køre annoncer på Facebook til dem, der har klikket på tilbuddet.

Derfor er disse cookies superpraktiske. Men de er som sagt ikke strengt nødvendige, for at hjemmesiden virker. Derfor skal du oplyse om dem - og give folk lov at fravælge dem.  

Næsten alle hjemmesider bruger plugins. Derfor skal næsten alle hjemmesider oplyse om, at der lagres cookies, og give lov til at fravælge de unødvendige cookies. 

Det skal hjemmesiden oplyse om ikke-nødvendige cookies:

  • Hvad cookies er - og at der lagres cookies, når man bruger hjemmesiden
  • Hvilke formål der oplagres persondata til
  • Hvordan man let kan sige ja eller nej til cookies, der ikke er nødvendige for hjemmesiden
  • Hvilke cookies der deles med tredjepart, fx samarbejdspartnere som Facebook, Simplero eller Vimeo
  • Hvordan man kan kræve dokumentation for, hvilke data der er hentet.

Heldigvis er det meget nemmere, end det lyder!

Du gør det allernemmest ved at få installeret Cookiebot på din hjemmeside. Så kan folk vælge alle de cookies fra, der ikke er strengt nødvendige for hjemmesiden.

Opsætning af Cookiebot:

Log ind som admin på din hjemmeside. Installer og aktiver Cookiebots plugin

Log ind på Cookiebot. Rediger teksten under fanen ”indhold” – eller lad den være, som den er!

Vælg, hvilke knapper folk skal kunne vælge mellem i den Cookiebot popup-boks, de ser ved første besøg på din hjemmeside. Du kan selv vælge, at folk kan fravælge alle ekstra cookies samlet. Du kan også vælge, at de kan skelne mellem forskellige kategorier. Så kan de fx sige JA til cookies til statistik, men nej til cookies til markedsføring.

Anbefaling: Gør det let med Cookiebot!

Hvis du bruger standardversionen af Cookiebot, får dine gæster 4 knapper at vælge imellem.

Det vil jeg ikke anbefale. Gør det så simpelt som muligt, så du ikke lader cookies stjæle mere opmærksomhed end nødvendigt.

To knapper er nok til at sige JA til alle cookies eller NEJ, kun nødvendige cookies.

Pas på snubletrådene!

Desværre er der mange hjemmesider, der kun advarer om, at der lagres cookies. Men det er IKKE nok at advare.

Du skal også have installeret et script, der registrerer cookies, så folk kan vælge cookies til og fra. Det kan du få med Cookiebot.

Husk også, at persondataloven selvfølgelig ikke kun handler om cookies. Den handler også om persondata, du indsamler på andre måder. Det kan være mailadresser på nyhedsbrevet. Læs mere om GDPR her.

>